Kriolipoliza

Kriolipoliza jest nieinwazyjną metodą miejscowego pozbycia się tkanki tłuszczowej na zasadzie jej wyziębienia. Wykorzystuje fakt, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na temperaturę niż inne rodzaje komórek, np. skóry, nerwów czy mięśni. Poddane bodźcowi w postaci niskiej temperatury komórki tłuszczowe ulegają obumarciu, czyli apoptozie, a tłuszcz w nich zawarty jest eliminowany przez układ limfatyczny i tak jak inne tłuszcze – metabolizowany.

Urządzenie do kriolipolizy działa na zasadzie zasysania fałdu skórnego wraz z tkanką tłuszczową, schładzaniu i utrzymywaniu go w takim stanie przez kilkadziesiąt minut. W trakcie jednego zabiegu redukcji może ulec nawet 30% tłuszczu z zassanego obszaru. Efekty widoczne są po 3 – 4 miesiącach, gdyż komórki obumierają stopniowo.

Zabieg ten najlepiej sprawdza się przy miejscowej redukcji tkanki tłuszczowej, głównie na brzuchu, plecach (boczki) i udach (bryczesy).

PRZECIWWSKAZANIA

  • ciąża;
  • stosowanie leków przeciwkrzepliwych;
  • krioglobulinemia;
  • choroba Reynaud’a;