Kriolipoliza (Freezefat)

Freezefat to urządzenie do kriolipolizy, które jest przeznaczone do redukcji lokalnie nagromadzonej tkanki tłuszczowej na zasadzie jej wyziębienia. Komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na temperaturę niż inne rodzaje komórek, np. skóry, nerwów czy mięśni. Poddane bodźcowi w postaci niskiej temperatury komórki tłuszczowe ulegają obumarciu, czyli apoptozie, a tłuszcz w nich zawarty jest eliminowany przez układ limfatyczny i tak jak inne tłuszcze – metabolizowany.

Podczas zabiegu wybrany fragment fałdu skórnego wraz z tkanką tłuszczową są zasysane przez specjalną głowicę, następnie partie te są schładzane i w tym stanie utrzymywane przez czas 60 minut. W trakcie jednego zabiegu redukcji może ulec nawet 30% tłuszczu z zassanego obszaru. Efekty terapii widoczne są po 3 – 4 miesiącach, gdyż komórki obumierają stopniowo.

Zabieg ten najlepiej sprawdza się przy miejscowej redukcji tkanki tłuszczowej, głównie na brzuchu, plecach (boczki) i udach (bryczesy).

Rekomendowana ilość oraz częstotliwość wykonywania zabiegów
Ilość zabiegów jest dobierana indywidualnie dla każdego pacjenta. W celu uzyskania optymalnych rezultatów zaleca się wykonanie 1-3 zabiegów wykonywanych nie częściej niż raz na miesiąc.

Wskazania

Lokalnie nagromadzona tkanka tłuszczowa:

  • brzuch;
  • bryczesy;
  • boczki;
  • uda;

Przeciwwskazania

  • ciąża;
  • stosowanie leków przeciwzakrzepowych;
  • krioglobulinemia;
  • choroba Reynaud’a;
  • stany zapalne skóry;
  • uszkodzenia skóry w miejscu zabiegowym;
  • aktywne choroby nowotworowe;
  • niektóre choroby układu pokarmowego.